GeekOut

Star Wars: Az Ébredő Erő | Könyvajánló

2016. május 10. 16:24 - AdamNagy33

Lassan kezd egy kicsit alábbhagyni a Star Wars láz - talán pont ezért is időzítette mostanra (nagyjából a DVD megjelenéssel egyidőben) a Szukits Kiadó az Ébredő Erő hivatalos regényváltozatának magyar nyelvű kiadását. Annó a Star Wars III: A Sithek Bosszúja kapcsán nagyon pozitív tapasztalataim voltak a könyvadaptációval, így most is lelkesen vetettem bele magam az Ébredő Erő olvasásába - lássuk, milyen lett papíron Rey és Finn kalandja!

sw1_1.jpg

Rövid leszek, ugyanis nem célom ezredszer is leírni a Star Wars VII történetét; annyit tudni kell, hogy a film nekem alapvetően tetszett, többször is megnéztem már, minden hibája és kevésbé eredeti húzásai ellenére szerintem egy jól sikerült, látványos, hangulatos alkotás lett. Kíváncsi voltam arra, hogy a könyv mennyit ad hozzá a cselekményhez, kiderül-e bármi extra az olyan szereplőkről, mint Snoke vagy Phasma, illetve sikerül-e regény formájában is átadni a film hangulatát.

Az első pár oldal alapján még el is kezdtem bizakodni, ugyanis kapásból olyan eseményekkel indítunk, amik a filmben nincsenek benne: Leia azon elmélkedik az Ellenállás bázisán, hogy mik történtek vele a közelmúltban, hol lehet vajon Luke, és a kiküldött pilóta, Poe vajon sikerrel jár-e a megtalálása kapcsán. Aztán egy kisebb ugrást követően a film nyitójelenetében találjuk magunkat: az Első Rend megérkezik a Jakku bolygóra, és megkezdik a nem túl békés kutatást a titokzatos informátor után.

sw3_1.jpg

Innentől kezdve aztán szóról szóra követi a film cselekményét a regény, ami nem mindig tesz jót neki - amik a filmben viszonylag jól működtek (gondolok itt elsősorban a párbeszédekre), azok itt gyakran erőltetetten, megmosolyogtatóan hatnak. Maga a történet működik, a könyvvel gyorsan lehet végezni, olvastatja magát a dolog, hiszen egyik akcióból csöppenünk a másikba - az már más kérdés, hogy egyszer sem éreztem azt a fajta lelkesedést, ami mondjuk a film nézése közben elfog. Még akkor is, ha már negyedszer nézem meg.

Sajnos minimális az olyan részek száma, amik a filmben nem szerepeltek, és ezek is szinte kivétel nélkül megtalálhatóak a DVD "kimaradt jelenetek" szekciójában. Vannak azért érdekesek ezek közt is: ilyen például Poe kalandja Jakku sivatagában a TIE vadász lezuhanása után, Unkar Plutt és Chewbacca rövid (ám annál hatásosabb) összecsapása Maz Kanata kastélyában, vagy Finn és Rey száguldozása egy snowspeeder pilótafülkéjében csücsülve a Csillagpusztító bázison. A főszereplők múltjáról, személyiségéről azonban nem tudunk meg többet - úgy fest, ezzel meg kell várnunk a Bloodline (Vérvonal) regény magyar megjelenését, mely köztudottan tartalmazni fog kisebb infómorzsákat Leia, Han Solo, Kylo Ren és Luke életéből a filmet megelőző időszakból.

sw4.jpg

A Star Wars: Az Ébredő Erő regényfeldolgozása messze nem a legerősebb Star Wars regény, és szerintem a film minőségéhez se nagyon ér fel, viszont egy-két unalmas délutánt jól el lehet ütni azzal, hogy kicsit más formában idézzük fel a mozivásznon látottakat. Rajongóknak simán megérhet pár ezer forintot, akik viszont csak most barátkoznak a Star Wars világával, inkább ne ezzel kezdjék az ismerkedést.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://geekout.blog.hu/api/trackback/id/tr508701442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása