GeekOut

Intro #003 | Sólyomszem, a cirkuszi mutatványos

2016. május 05. 13:48 - AdamNagy33

solyom-1.jpg

A filmekben többnyire annyi szerepe van, hogy a nagyobb ütközetek során lesérül, majd hosszas felépülést követően újra akcióba lép. Kevesen felelnének a "Ki a kedvenc Bosszúállód?" kérdésre az ő nevével, hiszen nincs semmilyen szuperképessége - kitaláltátok már, kiről van szó? Nem másról, mint Sólyomszemről, aki az említettek ellenére a képregényekben nagyon komoly múlttal rendelkezik, szinte az összes nagyobb hős oldalán harcolt már, számos csapat sorsának alakulásában pedig kulcsfontosságú szereplő volt.

Háttérsztori

Clint Barton (vagy Clinton Barton, mikor hogy szerepel) egy amerikai kisvárosban született, gyermekkora egy részét pedig árvaházban töltötte, szülei ugyanis autóbalesetben életüket vesztették. Hatéves korában megszökött testvérével, Barney-val az árvaházból és egy vándorcirkusz társulatához csapódott, ahol hamar felfigyeltek ügyességére és kitartására. A cirkusz egyik mutatványosa, Trick Shot megtanította íjászkodni, Clint pedig nagyon hamar ráérzett a dolog ízére: nem sokkal később már Sólyomszem néven adott elő önálló produkciókat különböző fellépések keretében, ahol hihetetlen íjász-tudásával nyűgözte le a nézők hadait. A cirkusz tagjaival később megromlott a viszonya (az egyik tag, Swordsman konkrétan majdnem halálra verte őt), így ismét továbbállt - ekkor látta Vasembert először akcióban, melynek hatására eldöntötte, hogy ő is jelmezes igazságosztó szeretne lenni.

solyom-5.jpg

A jó szándék ellenére az első bevetés sajnos kissé félrement, Sólyomszemet pedig rablónak nézték a szemtanúk - ráadásul az sem segített a helyzeten, hogy a szintén kétes hírnevű Fekete Özvegy társaságában távozott a helyszínről. Egy kis szerelmi légyottot (és a Fekete Özvegy felszívódását) követően szerencsére sikerült tisztára mosnia a nevét, Vasember pedig egyből a szárnyai alá vette a tehetséges fiatalt, aki innentől fogva a Bosszúállók kötelékében harcolt. Barton nem sokkal ezután egy darabig Góliát személyazonosságát magára öltve segítette társait (a Pym-részecskéknek hála óriási méretűre tudott nőni), majd visszatért a Sólyomszem névhez, és az Agents of SHIELD sorozatból talán ismerős Mockingbird (Bobbi Morse) oldalán harcolt, valamint együtt megalapították a Nyugati Parti Bosszúangyalok csapatát. Később egykori mesterével is újra szembetalálta magát, a Thunderbolts hős-csapat vezetője lett, minden harmadik képregénysorozatban valamilyen új női szereplővel flörtölgetett, aztán... meghalt.

Minden Marvel-hős életében eljön az a fordulópont, amikor hosszabb-rövidebb időre lekerül a képregénylapokról - szerencsére Sólyomszemtől nem kellett hosszú időre elbúcsúznunk, ugyanis tény, hogy a képességei feletti uralmat elveszítő Skarlát Boszorkány lényegében a halálba küldi őt, később tudtán kívül fel is támasztja valóság-torzító erejével. Az újjászülető Barton először Doctor Strange házában húzza meg magát, majd megtudja, mi minden történt, amíg "távol volt", nevezetesen azt, hogy Amerika Kapitány halott. Vasember egészen odáig elmegy, hogy felajánlja Sólyomszemnek az egykori hős pajzsát, ezzel felkínálva, hogy ő vigye tovább Amerika Kapitány legendáját és nevét - ő azonban köszöni szépen, nem kér ebből. Helyette ismét csatlakozik a Bosszúállókhoz, hogy ezúttal íj helyett szamurájkarddal, Ronin néven, éjfekete jelmezben harcoljon a Marvel-univerzum rosszfiúi ellen.

solyom-3.jpg

Jelenleg Clint visszavonult a frontvonalbéli hősködéstől, és csak ritkábban ölti magára Sólyomszem jelmezét - bár íját azért így is elég gyakran forgatja, már csak azért is, mert folyamatos kiképzésben részesíti társát / mentoráltját, Kate Bishopot, aki a nyomdokaiba kíván lépni. Világuralomra törő főgonoszok és nagyerejű szörnyetegek helyett inkább kisebb bűnesetekkel, bűnbandákkal foglalkozik, és igyekszik egy fokkal nyugisabb életet élni brooklyni bérlakásában.

Felszerelés és képességek

Sólyomszem legfőbb fegyvere az íja, melyet valószínűleg alvás közben is a párnája alatt tart. A klasszikus nyilak mellett jó pár trükkös fajtát is magával visz bevetéseire - robbanófejes és elektromos verziót is láthattunk már, de a csáklyával ellátott nyíl is visszatérő kedvenc. Amíg Roninként harcolt, az íjat lecserélte egy szamurájkardra, de nem sokkal később visszatért inkább a távolsági fegyverek világához.

solyom-4.jpg

Bartont nem csípte meg semmilyen pók, nem vett részt semmilyen X-Fegyver programon és még mutáns géneket sem örökölt szüleitől, így nem rendelkezik semmiféle emberfeletti képességgel. Cserébe viszont mesteri íjász, tökéletes pontossággal meg tudja célozni akár a legkisebb (mozgó) célpontokat is, nagyszerű közelharcos és a cirkuszi múltnak hála egy akrobata ügyességével rendelkezik, ami a harctéren azért nem jön rosszul. Vezetői képességei is páratlanok, a Nyugati Parti Bosszúangyalok és a Thunderbolts csapatok élén számtalanszor tanúbizonyságot tett jó taktikai érzékéről és stratégiai látásmódjáról.

Verdikt

Sokkal több rejlik a Sólyomszem név mögött, mint az egyelőre a mozivásznakon kiderült: Clint Barton egy igazán sokszínű, érdekes múlttal rendelkező figura, aki tényleg rengeteg különböző hős oldalán megfordult már az elmúlt évtizedek során. Ha most akarsz bekapcsolódni a történetébe, akkor a Matt Fraction - David Aya nevéhez fűződő Hawkeye sorozatot tudom ajánlani, mely a már említett, "hétköznapibb" Clint Bartont mutatja be, aki a hősködéstől visszavonulva mindennapi problémáival és mentoráltjával, Kate-tel igyekszik nagy nehezen megbirkózni. Fun fact: a képregénysorozat egyik része (egészen pontosan a #11) Sólyomszem kutyája, Lucky szemszögén át kerül bemutatásra, erősen ajánlott olvasmány!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://geekout.blog.hu/api/trackback/id/tr928688042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása