GeekOut

Intro #002 | Eljött az Apokalipszis

2016. április 27. 18:49 - AdamNagy33

go_apoc_0.jpg

Így az X-Men: Apokalipszis mozis debütálása előtt időszerű, hogy picit a mélyére ássunk annak, pontosan kit is rejt a főgonosz Apokalipszis karaktere. Tudjuk róla, hogy nagy, erős és nem túl barátságos, de milyen múltra tekint vissza a képregényekben?

Háttérsztori

Cikkünk alanya közel ötezer éve született az egyiptomi Királyok Völgye szélén egy aprócska akkabai törzs tagjaként. Szürke bőre és az arcán futó kék vonalak miatt bizony nem ő volt a legnépszerűbb a gyerekek közt, sőt, idővel magára is hagyták őt a sivatag közepén meghalni. Szerencséjére (és a későbbi mutánsok balszerencséréjére) egy épp arra járó fosztogató-banda befogadta őt, és vezetőjük, Baal saját gyermekeként nevelte fel a különleges erőt magában rejtő fiatalt, akit En Sabah Nurnak nevezett el. A név egész egyszerűen annyit jelent: Az Első.

go_apoc_1.jpg

En Sabah Nur rejtett képességei hamar felszínre törtek: gyorsabbnak, erősebbnek, ügyesebbnek és ravaszabbnak bizonyult kortársainál. Már fiatalon meggyűlt a baja az egyiptomi fáraók cselszövéseivel és irigykedő riválisaival, leszámolt egy-két időutazóval, akik a jövőből jöttek vissza, hogy megöljék őt (a Fantasztikus Négyes és Doctor Strage is bepróbálkozott ezzel), majd saját birodalom építésébe fogott, sőt, ez sem volt elég neki: a világ meghódítását tűzte ki céljául. Nagy segítségére volt ebben egy idegen faj (a Celestial) lezuhant űrhajója, valamint a benne rejlő ismeretlen eredetű technológia és tudás, melyet En Sabah Nur szivacs módjára szívott magába - valójában ez az a pont, ahonnan már Apokalipszisnek hívta magát, és nem látott mást maga előtt, mint a pusztulást.

Apokalipszis a történelem során újra és újra felbukkant, ahol pedig megjelent (immár négy hűséges lovasával a nyomában), ott garantáltan nem maradt más hátra, csak káosz és halál - ha pedig épp nem a pusztítással foglalkozott, hát valamelyik menedékhelyén húzta magát, hogy erőt gyűjtsön következő kalandjához. Ahogy egyre több mutáns tűnt fel a világban (élen az X-Men csapatával), Apokalipszis egyre nagyobb szükségét érezte annak, hogy igája alá hajtsa sorstársait, ez pedig számos izgalmas konflikust eredményezett - ezek elmeséléséhez közel 30 év képregényes termése kellett, szóval most inkább eltekintenék attól, hogy az összes kisebb-nagyobb csetepatét felsoroljam, amiben En Sabah Nur részt vett.

go_apoc_3.jpg

Egy nagy ugrással inkább térjünk át arra, hogy jelenleg mi a helyzet Apokalipszissel a Marvel képregényes univerzumában. En Sabah Nur jelenleg halott, viszont a véréből sikerült klónozni őt: jelenleg még csak egy kisfiú, aki Evan Sabahnur néven tanul az X-Men mutánsiskolájában, és a korábbiakkal ellentétben jóra használja az erejét. A múltban Apokalipszisként végrehajtott tetteiről semmi emléke nincs, és a külsejét érő folyamatos vádak és félő tekintetek ellenére igyekszik bizonyítani, hogy semmi gonosz nincs benne - ezért is vette fel a Genezis nevet, hogy még inkább megkülönböztesse magát pusztító "elődjétől". Persze mondani sem kell, Evan elég fontos szereplő lett hirtelen a mutánsok világában, és sokan sokféle célra szeretnék felhasználni az (egyelőre) ártatlan fiatalt...

Felszerelés és képességek

Ötezer év alatt bőven volt ideje Apokalipszisnek képességei folyamatos fejlesztésére, de már születésekor se nagyon kellett félteni őt a bacilusoktól: En Sabah Nur szinte teljes mértékben halhatatlan, a teste nem öregszik, komolyabb sérüléseit pedig egy kóma-szerű állapotban tudja kipihenni, hogy aztán pár(száz) év múlva újra pusztulást hozzon az emberiségre. Szupererő, szupergyorsaság, teleportáció, telekinézis, energia-manipuláció - igazából minden létező erő Apokalipszis kezében van, amit el tud képzelni, azt végre is tudja hajtani. Kedvenc fegyvere vagy felszerelése igazán nincs, de nincs is ilyesmikre szüksége, hiszen még hátrakötött kézzel is épp elég veszélyes ellenfél bárkivel szemben.

go_apoc_4.jpg

A harcok során általában mellette van négy lovasa is, Halál, Éhínség, Háború és Pestis - az változó, hogy egészen pontosan kik is töltik be a négy lovas szerepét, de általában egy-egy különösen erős mutánst csábít maga mellé Apokaliszis, akit a sajátjához hasonló képességekkel ruház fel. Többek közt Angyal, Magneto, Rozsomák, Gambit és Hulk is dolgozott az idők során Apokalipszisnek, még ha nem is feltétlenül saját szándékukból csatlakoztak az Első Mutánshoz.

Verdikt

Apokalipszis az X-Men történetek egyik megkerülhetetlen, folyamatosan visszatérő főgonosza, nem csoda, hogy hamarosan a mozivásznakat (és jó eséllyel a filmes sikerlistákat) is meghódítja. Ha szeretnél többet megtudni róla, több száz képregény közül válogathatsz, vagy akár az X-Menes rajzfilmekkel is tehetsz próbát - En Sabah Nur szinte mindenhol ott van!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://geekout.blog.hu/api/trackback/id/tr98665250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása