GeekOut

Polgárháború, ahogy a képregényekben láttuk

2016. április 01. 14:41 - AdamNagy33

Épp, hogy lecsengett a Bosszúállók: Ultron Kora körüli felhajtás és hype, valamint bemutatkozott a mozivásznakon a Hangya, már mindenki egyből a következő nagy durranást kezdte várni: a Marvel filmes univerzumának színe-javát egymásnak eresztő Amerika Kapitány: Polgárháború néven futó folytatást. Azzal már szinte mindenki tisztában van, hogy a film központi konfliktusa Vasember és Amerika Kapitány közt húzódik, akik mentén kettészakad az eddig ismert hősök tábora is, azt viszont már kevesebben tudják, hogy pontosan mi is robbantja ki a szuperhősök Polgárháborúját — sőt, azt még mi sem tudjuk pontosan, hogy a filmben hogyan alakulnak az események, hiszen valószínűleg nem a képregényben látottak köszönnek majd vissza egy az egyben.

1.jpg

Szóval van képregény is? Bizony, a Civil War (Polgárháború) a Marvel 2006-ban indult nagy eventje volt, melyet sokak szerint azóta sem sikerült felülmúlni semmi hasonlóval. Maga a Civil War sorozat hét számból áll, ha viszont a kapcsolódó füzetkéket is hozzávesszük, melyek különböző hősök szemszögéből tárják elénk az eseményeket, az előzményeket és az utóhatásokat, akkor egy körülbelül száz részből álló, meglehetősen masszív kis történetet kapunk eredményül.

Minden rossz kezdete: a Regisztrációs Törvény

A Polgárháború kiindulópontja egy meglehetősen egyszerű alapokon nyugvó törvényjavaslat volt: az Egyesült Államok kormánya kitalálta, hogy milyen jó lenne nyilvántartásba venni az országukban tevékenykedő szuperhősöket, sőt, megfelelő kiképzést és életszínvonalat biztosítani nekik (a SHIELD-nél állítólag elég jó a cafeteria-rendszer..) — cserébe mindössze annyit vártak el mindezért, hogy a maszkos igazságtevők vállalják fel a nyilvánosság előtt személyiségüket és nevüket, és ne az álarc jótékony homálya alatt tegyék a dolgukat. A Regisztrációs Törvény (a filmben Sokoviai Egyezmény néven fut majd, utalva az Ultron Kora eseményeire) sokáig csak vitatéma maradt, és megrekedt egyszerű javaslat szintjén — aztán jött Nitro, és szó szerint bomba robbant a Marvel képregényes világában.

Nitro nem tartozik a legnagyobb főgonoszok közé, viszont mikor az Új Harcosok (egy fiatal, meglehetősen tapasztalatlan hősökből álló csapat) ajtóstul rontanak rá, nos… Sikerül nála kiverni egy kicsit a biztosítékot. Olyannyira, hogy különleges képességével egy komplett városrészt robbant fel, ezzel több mint hatszáz ártatlan halálát okozva, akik közt számos gyerek is volt egy közelben található iskola miatt. Ha pedig ez sem lenne elég, hát a legkínosabb pontját még nem is említettük a dolognak: az egész lényegében egy reality-műsor forgatásának indult, vagyis kamerák tucatjai rögzítették élőben a stamford-i mészárlást.

2.jpg

Noha Amerika Kapitány, Vasember valamint a többi Bosszúálló és jól ismert hős egyből a helyszínre sietett a mentési munkálatokban segédkezni, a baj már megtörtént: az emberek végleg elveszítették a bizalmukat mindenkiben, aki bármiféle különleges képességgel volt megáldva. A korábban pusztán elméleti síkon létező Regisztrációs Törvény egyik napról a másikra valósággá vált, hőseink pedig egy egyszerűnek tűnő, ám annál bonyolultabb kérdéssel szembesültek: mennyit ér meg nekik, hogy továbbra is titokban tartsák valódi személyiségüket?

Kékek kontra vörösek

A Regisztrációs Törvény bevezetése kapcsán a szuperhősök tábora három részre oszlott: akik támogatták a dolgot, akik ellenezték, és akik szerettek volna kimaradni az egész konfliktusból. Tony Stark magára vállalta, hogy a Regisztrációs Törvény nyilvános arcaként teljes vállszélességgel kiáll az új rendelet mellett — ráadásul nem is egyedül gondolta, hogy ez lehet a helyes megoldás a jövőjük szempontjából, hiszen olyan nevek csatlakoztak hozzá, mint Reed Richards a Fantasztikus Négyesből vagy Henry Pym, az egykori Hangyaember. A másik térfélen Amerika Kapitány fényesítgette pajzsát, aki többek közt Luke Cage (ismerős lehet a Jessica Jones sorozatból) és Sólyom közreműködésével megalapította a Titkos Bosszúállók csapatát; ebből már sejthető is, hogy ők nem voltak hajlandóak ilyen könnyen lemondani az anonimitásról, és kiálltak amellett, hogy a szuperhősöknek igenis joguk van eltitkolni a személyiségüket, hiszen csak így gondoskodhatnak közeli hozzátartozóik biztonságáról.

3.jpg

Ahhoz kevés itt a hely — és nem is ez a cikk célja-, hogy a Polgárháború összes eseményét leírjuk és felsoroljuk az összes kisebb-nagyobb balhét a két tábor közt, legyen elég annyi, hogy a szembenálló felek nem csak szavakkal, hanem kőkemény tettekkel is oda-oda szúrtak a másiknak. Míg a hétrészes Polgárháború főként az Amerika Kapitány-Vasember tengelyen mozgott, addig a korábban említett “kapcsolódó képregények” egy rakás további eseményre is kitértek: például arra, hogy Rozsomák hogyan vadássza le a robbantás után elmenekülő Nitrót, hogy az X-Men csapata hogyan vállalja fel semleges szerepét a háborúban, vagy hogy épp Pókember mit keres eleinte Vasember, majd pedig a Kapitány oldalán. Apropó Pókember: a filmben valószínűleg sokkal kisebb szerep jut majd az immár harmadik alkalommal újra-debütáló Pókembernek, a képregényben azonban igen komoly mozgatórugója az eseményeknek Peter Parker, elvégre egyike azon hősöknek, akik a nagy nyilvánosság előtt veszik le álarcukat.

A Polgárháború utózöngéi

A szuperhősök nézeteltérése természetesen egy monumentális, minden létező Marvel-karaktert felvonultató csetepatéval zárult, melynek végül Amerika Kapitány megadása vetett véget. Na nem mintha vesztésre állt volna, épp ellenkezőleg, már készült bevinni a végzetes csapást Vasembernek, ám végül erőt vett magán, és eldobta pajzsát, hogy inkább ne legyen több áldozata a Polgárháborúnak. Bár ne tette volna — ezután börtönbe került, majd a tárgyalása után nem sokkal egy mesterlövész végzett vele. Egyetlen lövéssel, minden különösebb csinadratta és felhajtás nélkül Amerika Kapitány pályafutása egyik pillanatról a másikra véget ért.

És mi a helyzet a többiekkel? Vasember előlépett a SHIELD vezérigazgatójává, alapított egy új szupercsapatot magának (Mighty Avengers), míg a “vesztes” oldal képviselői közül sokan a bujkálást választották, továbbra is megtagadva a Regisztrációs Törvényt. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy a filmben is hasonló lesz a végkimenetel, főleg, hogy a képregényben azért jóval több (kb. tízszerannyi) hős feltűnt, mint majd a mozivásznon fog – az viszont kétségtelen, hogy Amerika Kapitány halála nagyot szólna a filmben, és talán elhozná azt a nagyobb fordulatot, amit már egy ideje kezdenek hiányolni a Marvel-filmek rajongói. Május 12-én minden kiderül!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://geekout.blog.hu/api/trackback/id/tr338552516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása