GeekOut

Marvel-história #001 | A hősök hajnala

2016. július 09. 09:35 - AdamNagy33

A Marvel manapság már mindenki számára jól ismert márka, ami a képregények mellett filmekben, sorozatokban, játékokban is rengetegszer visszaköszön. Új cikksorozatomban visszautazunk cirka 75 évet, hogy megnézzük, egészen pontosan honnan is indult a Marvel Comics kiadó története, milyen kezdeti nehézségekkel kellett szembenézniük, kik voltak az első szuperhőseik, és hogy keveredett a képbe a Marvel-filmek állandó cameo-sztárja, Stan Lee! 

marvel_historia_1.jpg

A Marvel Comics hosszú, szuperhősökkel és jobbnál jobb történetekkel teli idővonala 1939-ben kezdődik: az elsősorban ponyvairodalomban érdekelt Martin Goodman ebben az évben alapította meg a Timely Comics néven futó kiadót, mely a szuperhősös képregényeket választotta fő profiljául. Első kiadványuk, a Marvel Comics #1 többek közt a lobbanékony Fáklya és az "emberi tengeralattjáró" Namor kalandjait tartalmazta, akik meglepően jó eladásokat produkáltak az újságárusoknál, több mint 900,000 példány ment el két hónap alatt a füzetkéből.

A folytatás nem is volt kérdéses, a gyors sikereken felbuzdulva a csapat két nagy névvel bővült: Joe Simon és Jack Kirby ma már valódi legendának számítanak a képregényiparban, és valószínűleg sokat köszönhetnek annak, hogy Martin már a kezdetek kezdetén is látott fantáziát bennük.

A szerző-rajzolópáros első közös alkotása a Captain America Comics #1 volt egy valódi patriótával a főszerepben, aki - talán nem is olyan meglepő módon - hamar lelkes olvasóközönségre talált az amerikaiak körében. A képregény 1941-ben jelent meg, de természetesen ezt megelőzően is folyamatosan érkeztek újabb kiadványok a Timely Comics háza tájáról (olyan nevekkel, mint Vízió vagy Angyal), bár ezek inkább csak mérsékeltebb sikereket értek el Amerika Kapitányhoz képest.

marvel_historia_2.jpg

Joe Simon 1941 végéhez közeledve elhagyta a kiadót, ugyanis úgy érezte, nem részesül elegendő mértékben a befolyó bevételből - a sors iróniája, hogy egyenesen a leendő DC Comics kiadónál talált új munkát magának. A megüresedett szerkesztői pozíciót pedig egy bizonyos Stanley Lieber vette át, aki már jó ideje a cégnél dolgozott irodai asszisztensként. Igen, jól sejtitek: nem másról van szó, mint a Marvel névvel lényegében teljesen egybeforrt Stan Lee-ről, aki - belegondolni is hihetetlen - több mint 70 éve részese és aktív formálója sokak kedvenc képregényes univerzumának.

Stan Lee színre lépése ide vagy oda, pár évnek még el kellett telnie, mire a kreatív elme igazán kibontakozhatott és megreformálhatta a szuperhősös képregények műfaját. A háború utáni '50-es években drasztikusan visszaesett a szuperhősök iránti érdeklődés, így Goodman kiadója is kissé más irányok felé kezdett kacsintgatni: előtérbe kerültek a szórakoztató történetek, a western, a horrorsztorik, a bűnügyi és háborús kalandok, de még bibliai tanmesék is. Az új portfóliót a kiadó átstrukturálása követte, innentől már Atlas News Company felirat és logó szerepelt a kiadványok elején, mely valójában egy 59 kisebb vállalatot magába foglaló hálózatot jelölt.

marvel_historia_3.jpg

Az Atlas tehát a korszakban népszerű, biztonságosnak számító műfajokkal kísérletezett, ám nem intett végleg búcsút a szuperhőseinek sem. '53-54 tájékán újra a frontvonalra küldték Fáklya, Namor és Amerika Kapitány hármasát, ám az egykor nagy népszerűségnek örvendő héroszok most viszonylag csekély sikert arattak, ezáltal a kiadó jövője is kissé bizonytalanná vált a szerkesztőség szemében. Az '50-es évek végéhez közeledve aztán érdekes jelenségre lettek figyelmesek: egy bizonyos DC Comics képregénykiadó megcsinálta azt, amit ők nem tudtak, és sikert sikerre halmozva mutattak be új szuperhősöket, az emberek pedig valósággal megőrültek Flash, Zöld Lámpás vagy épp az Igazság Ligája kalandjaiért.

Ideje volt hát az Atlas - avagy a leendő Marvel Comics - csapatának is színre lépni, és valami igazán ütőset mutatni az olvasóközönségnek: ezen a ponton ragadta magához az irányítást Stan Lee, aki teljesen új stratégiát követve lefektette a modern Marvel-univerzum alapjait. Hogy pontosan hogyan, és milyen szerepe volt ebben Pókembernek és a Fantasztikus Négyesnek, az a cikksorozat következő részéből kiderül!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geekout.blog.hu/api/trackback/id/tr558875282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.07.10. 09:26:31

Ehh?
Épp csak elkezdtem olvasni, erre vége is? Értem én, hogy több részes lesz, de minek, ha ekkora terjedelemmel simán beleférne egy kicsit hosszabb postba?
Egyébként meg mehetne egy kicsit több élet a szövegbe, valahogy laposnak hat.

AdamNagy33 · www.komm365.hu 2016.07.10. 13:28:58

@Before: Köszi a visszajelzést, a következő felvonásnál jobban odafigyelek ezekre.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.07.11. 12:10:30

@AdamNagy33: Kíváncsian várom! :)
Bár nem a képregények, de a kor sci-fi irodalma nagyon is érdekel, gyűjtöm is őket, minden sci-fi könyv és magazin a harmincas évektől... Hihetetlen izgalmas kordokumentumok ezek.
süti beállítások módosítása