GeekOut

Darth Vader igazi arca | Képregényajánló

2016. május 01. 10:59 - AdamNagy33

A Marvel tavaly óta elindított egy rakás Star Wars képregénysorozatot, amik meglepő módon szinte kivétel nélkül fantasztikusan sikeredtek - mind egy-egy jól ismert szereplőt (vagy csapatot) állít a középpontba, mind tele van izgalmakkal és sokszor elég jelentős módon kiegészítik a filmek cselekménye közti réseket. Az egyik ilyen sorozat nem másról, mint Vader Nagyúrról, a Birodalom egyik legrettegettebb végrehajtójáról szól, időben pedig közvetlenül a negyedik rész eseményei utáni periódusba kalauzolja el olvasóit.

sw_1.jpg

A képregény alaphelyzete a következő: a Halálcsillag megsemmisült, és egyelőre annyit tud a Birodalom az eseményről, hogy egy rendkívül tehetséges pilóta hosszas manőverezést követően egyetlen lövéssel végezte ki a bolygó méretű hadigépezetet. Vader hirtelen egy csapásra kegyvesztetté válik Palpatine szemében: a Sith Nagyúrnak egy tökéletes tanítványra lenne szüksége, akire akár az életét is rábízhatja, nem pedig egy megbízhatatlan harcosra, aki még egy Lázadó fiatallal sem képes végezni. A kettejük közti viszony tehát még a korábbiaknál is feszültebbé válik, ráadásul az sem segít rajta, hogy Vader a sisakja alatt egészen sajátos terveket forral - és akár a Birodalommal is hajlandó szembemenni, hogy ezeket végrehajtsa.

Darth Vader figyelmét ugyanis nagyon felkeltette a Halálcsillagot elpusztító Lázadó pilóta - valószínűleg érzi az Erőben, hogy nem egy szimpla katonáról van szó -, ezért titokban felbérli Boba Fettet, a fejvadászt, hogy tudjon meg róla minden lehetséges információt. Fett egy rövid összetűzést követően vissza is tér megbízójához azzal, hogy a fiút Skywalkernek hívják - itt, ezen a ponton Darth Vader biztos kihordana lábon egy szívinfarktust, ha nem lenne teledrótozva gépekkel, amik életben tartják őt. Vader nagyúr létezése hirtelen értelmet nyer: meg kell találnia fiát, át kell állítania maga mellé, és együtt, közös erővel letaszíthatják Palpatine-t a Birodalom trónjáról, hogy átvegyék a helyét.

sw_2.jpg

Mivel a Birodalom is nagy erőkkel kutat a Lázadók és Luke Skywalker után, Vadernek titokban, mestere háta mögött kell megszerveznie saját csapatát, amit a fiú után küldhet. A Darth Vader képregények egyik legnagyobb pozitívuma az izgalmas mellékszereplők hada: Doctor Aphra, a Nagyúr mellé szegődő régész-kalandor például egy személyben testesíti meg Tomb Raidert és egyfajta női Han Solo-t, droidjai, 0-0-0 és BT-1 pedig kinézetre C3PO és R2-D2 távoli unokatestvérei, viselkedésre viszont... Legyen elég annyi, hogy kínzóeszközökkel, fegyverekkel és egyéb halálos meglepetésekkel vannak telezsúfolva. Fun fact: miután elkészültek, még saját alkotóikat is meggyilkolták, ezért évekig nem is merte bekapcsolni őket senki. 

A képregénysorozat másik nagy pozitívuma, hogy végre igazán bemutatja azt, mitől olyan rettegett harcos Vader. A filmekben csak annyit látunk belőle, hogy néha meglendíti fénykardját, bemutat egy-két Erő trükköt, de inkább a megjelenése, kiállása kelt tiszteletet és félelmet a nézőkben, mintsem korábbi cselekedetei. A képregényben ezzel szemben (anti-)hőstettekből is bőven kijut: Vader egyetlen kézmozdulattal intéz el egy tucatnyi Lázadót, egy elhajított fénykarddal földre visz egy komplett űrhajót, TIE vadászának pilótafülkéjéből pedig tízszeres túlerővel is simán leszámol. Természetesen nem csak a harcmezőn, hanem azon kívül is nagy játékos Mr. Vader: kíméletlen manipulátor nagyszerű taktikai érzékkel, aki még a legnagyobb szövetségeseire - így például Doctor Aphrára is - egyszerű, feláldozható sakkbábuként tekint, mindent és mindenkit saját céljainak rendel alá.

sw_3.jpg

A konkrét cselekményről nem szeretnék több részletet elspoilerezni, legyen elég annyi, hogy a középpontban végig Vader "kettős ügynök" pozíciója áll: egyszerre végzi a Birodalom feladatait és intézi saját ügyeit teljes titokban, a Császár figyelő tekintetét (és ügynökeit) elkerülve. Ha kíváncsi vagy Darth Vader múltjára és szeretnéd kicsit jobban is megismerni a filmekben ehhez képest csak minimálisan bemutatott (ám annál vagányabb) karaktert, mindenképp tudom ajánlani a jelenleg 19. számánál tartó képregénysorozatot - izgalmas, látványos, tele van jobbnál jobb mellékszereplőkkel és rengeteget hozzá is ad a Star Wars-univerzumhoz. Kell ennél több?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geekout.blog.hu/api/trackback/id/tr78676682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kenand 2016.05.02. 20:30:30

Én jobban kedveltem a Dark Hores-os sw képregényeket...
süti beállítások módosítása